miercuri, 22 mai 2013

Desert Rose ...

Am redescoperit gustul dulce-acrisor, aproape inconfundabil ... Mmh ... Adoram inca din copilarie fructul delicios, care mai apoi s-a dovedit a fi leguma... :)

Se cultiva mai ales in Transilvania, cu deosebire in zona Brasovului si a Sibiului, iar in alimentatie se folosesc petiolii foarte ingrosati ai frunzelor, cunoscuti sub numele de rabarbar sau rubarba.

Reventul, caci despre el este vorba, are proprietati tonice, tonifiind in general aparatul digestiv. Fara a fi la fel de puternic laxativi ca rizomii, petiolii au aceasta proprietate intr-o masura mai redusa. Avand si o actiune hepato-biliara, acestia stimuleaza producerea bilei de catre ficat.
Se pot consuma ca atare, in salate, compoturi sau alte preparate de desert. Suc, de preferat 30-40g inainte de mese.
Tips:  Petiolii taiati cuburi se tin cca 2 minute intr-un vas cu apa rece, se scurg si apoi se storc.


Eu am ales o budinca de orez cu sos de rubarba si mango, surprinzator de delicioasa si savuroasa.


Ingrediente:
- 260 g rubarba
- 2 cani de lapte (de soia, am folosit eu)
- 2 lg unt
- 200 g orez salbatic
- extract de vanilie
- 150 ml. vin rosu
- 50 g zahar brun
- 3 lg. mari de miere
- 1 mango
- 1 lg. crema mascarpone
- un praf de nucsoara
- un praf de sare de mare


Sosul:
Intr-o oala se pune la fiert vinul cu cele 50 g zahar brun. Dupa 6 - 7 minute se adauga rubarba taiata cubulete. In alte conditii nu as fi folosit zahar , dar rubarba devine amara daca nu este pregatita in aceasta combinatie. Se mai lasa la foc inca 6 - 7 minute, apoi se lasa la racit.
Budinca:
Untul se topeste la foc mic, apoi se adauga orezul. Se adauga laptele amestecat cu un praf de nucsoara, putina sare si mierea. Cand orezul este aproape gata, se adauga crema mascarpone si se omogenizeaza.
Pune orezul in bol, adauga sosul de rubarba si cateva feliute de mango.
Gata!

Cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu