duminică, 14 iulie 2013

One day in Venice

Nu e suficient s-o vizitezi, o poti descoperi abandonandu-te ei. Nu stii niciodata prea bine incotro te indrepti, nici nu-ti dai seama intotdeauna pe unde ai trecut. Trebuie sa raspunzi invitatiilor sale discrete: sa te strecori pe sub un pod, atras de un miros, o culoare, de cateva note muzicale. Sa te opresti intr-o piata pentru a profita de soare pe o terasa de cafenea. Venetia poate fi descopeita pas cu pas, este o hoinareala fara sfarsit, care-ti lasa sentimentul delicios ca te-ai ratacit intr-un labirint subtil.

Cartierul San Marco este situat la marginea lagunei concentrand splendorile orasului intre basilica, Palatul Dogilor, campanila si cafenelele elegante. Este un triumf al artei si al bunului gust.


Simbol al gloriei si puterii venetiene, Palazzo Ducale, resedinta dogilor, sediul guvernului, al unui tribunal si al unei inchisori de stat, a fost construit in secolul al XII-lea, apoi transformat intre sfarsitul secolului al XIII-lea si secolul al XIV-lea.

Ponte dei Sospiri, arc din piatra de Istria leaga Palatul Dogilor de Noile Inchisori. Potrivit literaturii romanice, numele provine de la tanguirile condamnatilor care contemplau pentru ultima data laguna de la ferestrele ajurate: isi plangeau libertatea pierduta pentru totdeauna.

La iesirea din piata aflata in plina efervescenta, in interiorul ultimei meandre a Marelui Canal, se succeda piatetele, magazinele pline de marfuri si cafenelele unui cartier dinamic, punctat de palate si de biserici care adapostesc opere de arta.

Plutind pe ape si fiind impodobita cu decoratiuni, de la pupa pana la prova, gondola ramane cea mai celebra ambarcatiune din Orasul Dogilor.
Nu trebuie ratata plimbarea plina de romantism cu gondola, insotita de povestile pline de farmec ale gondolierului.


Plimbarea cu harta in mana printre stradute inguste, traversand zeci de podulete, ne-a condus fara sa ne dam seama in San Polo si Santa Croce, cartier punctat de piete si de strazi comerciale, de la Ponte de Rialto pana la templul operelor lui Tintoretto.


Apoi,... am pierdut sirul ...

O data ajuns in Venetia, prima intrebare care iti apare in minte este: oare cum au fost ridicate constructile? Iata ca, gondolierul nostru ne-a raspuns. Numeroasele bancuri de nisip ale lagunei dau nastere insulelor sau raman, mai mult sau mai putin, la nivelul apei, oferind o baza de constructie. Procedeul consta in a infige in sol tarusi din lemn de zada sau stejar pana la stratul de argila dura, mai profund. Acesti tarusi, de 2 pana la 4 m lungime ofera o baza pe care sunt fixate grinzi. Deasupra, peste blocurile din piatra de Istria (rezistenta la sarea marina), este asezata temelia de caramida si mortar pe care se construieste edificiul. Numarul pilonilor necesari poate fi exorbitant: pentru biserica La Salute a fost nevoie de peste un milion o suta de astfel de piloni.


Venetia ... vreau sa te revad curand!
Cu bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu